Bölge halkı karşı çıkmıştı: O proje için kötü haber
TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’in özellikle Urla ve Seferihisar bölgesinde yaygınlaşan ve çevresel etkileri nedeniyle kamuoyunda tepkilere ve tartışmalara neden olan balık çiftliklerine ilişkin flaş bir gelişme yaşandı.
Ocak ayında, 2013 yılından beri İzmir’in Urla ilçesi Demircili Köyü Sığacık Körfezi’nde faaliyet gösteren Özsu Balık Üretim A.Ş., balık yetiştirme çiftliklerinden birinin kapasitesini arttırmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştu.
“950 ton/yıl kapasiteli çipura, levrek, sinarit, karagöz, lahoz, granyöz, mercan türleri yetiştirme tesisi alan ve kafes arttırımını” öngören başvuru dosyasını inceleyen bakanlık, firmanın balık çiftliği kapasite artışı için “ÇED gerekli değil” kararı verdi.
Alınan karar kapsamında, bölgede tartışmalara neden olan ve deniz yaşamında olumsuz etkileri nedeniyle daha önce yargıya taşınan balık çiftliklerinin etki alanının genişlemesinin önü açılmış oldu.
FAALİYET ALANINDA YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE ARTIŞ
Alınan “ÇED gerekli değil” kararıyla birlikte hali hazırda 33 bin 800 metrekarelik deniz alanında faaliyet gösteren balık çiftliğinin faaliyet alanı, 18 bin metrekare artırılarak 51 bin metrekareye çıkarıldı.
Kapasite artışıyla birlikte çiftlikte 18 olan kafes sayısının 27’ye çıkarılacak ve mevcut tesiste toplam yüzey alanı 8 bin 138 metrekare olan kafeslerin toplam yüzey alanı 12 bin 208 olacak.
Projeyle birlikte, 27 adet 24 metre çaplı kafes bulunacak olup mevcut 18 kafese ek olarak 9 adet kafes mooring sistemi ile 750 kg’lık çapalar ile sabitlenecek.
BÖLGEDE 6 ÇİFTLİK DAHA VAR
Hemen Aşağıdaki Formu Doldur İlk Yorumu Sen Yap !