Kılıçdaroğlu'ndan flaş metropol açıklaması
İstanbul’un efsane belediye başkanlarından Ahmet İsvan adına, İBB’nin Saraçhane’deki ana yerleşkesinde açılan sergiyi gezen Kılıçdaroğlu, “Üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’a hizmet etmek, farklı bir şeydir. Farklı bir anlamı, ağırlığı vardır. Bir metropolü yönetmek, devasa sorunları kucaklamak demektir. Var olan sorunlara çözüm üretmek demektir. İsvan’ın attığı adımların bugün sürdürülebilir olması, o adımların ne kadar doğru ve zamanında atıldığının bir başka karinesidir” dedi. “Ahmet İsvan, demokrasiye bağlılığı, halka hizmet tutkusu, katılımcı kişiliği, dürüstlüğü ve karşısına çıkarılan engeller karşısında asla yılmayan mücadeleci kimliğiyle bugün bize ışık tutuyor, rehber oluyor, moral veriyor” diyen İmamoğlu da “Onun yolunda yürümekten gurur duyuyoruz. Biz de bu şehre onun gibi kalıcı eserler bırakabilirsek ne mutlu bize. Halkımızın gönlünde böyle derin bir yer edinebilirsek ne mutlu bize” ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehir tarihinin en yüksek oy oranıyla (yüzde 64) seçilen başkanı Ahmet Vamık İsvan’ı unutmadı. 1973-77 yılları arasında İstanbul Belediye Başkanı olarak görev yapan “halkçı belediyeciliğin” mimarı İsvan’ın adını taşıyan sergi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ev sahipliği yaptığı serginin açılış törenine eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Grup Başkanvekili Engin Altay, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve milletvekilleri ile siyasi parti yöneticileri de katılım sağladı.
İLK SÖZ İSVAN’IN: “SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ, İSTANBUL’UN ELİNDEDİR”
Törenin ilk konuşması, 1 Mayıs 2017’de vefat eden merhum İsvan’ın sesinden gerçekleştirdi. İsvan’ın, “Bir çağrıda bulunmak istiyorum. Çünkü İstanbul’da yoğunlaşan sorunların çözümü, yine İstanbul’un elindedir. İstanbul, kentsel sorunların en yoğun olduğu yerdir. Hem de bu sorunların çözümü elinde tutan bir yerdir. Sizlerin burada bulunuşu, şu gerçeğin altını çiziyor: Türkiye’nin kamuoyunu siz oluşturuyorsunuz. Eğer sizlere ulaşabilirsek, kentlerin durumunu, bulundukları konumu sizlere anlatabilirsek, kamuoyunu sizler aracılığıyla belediyelere sahip çıkma yönünde etkileyebilirsek, çözüm büyük ölçüde ortaya çıkar” şeklindeki sözleri, açılışa katılanlara dinletildi.
NURHAN İSVAN: “BAYRAĞI İMAMOĞLU TAŞIYOR”
Törene katılan İsvan’ın kızı Nurhan İsvan da yaptığı konuşmasında, şunları dedi:
“Bizim zamanımızda yaygın olan bir laf vardı; ‘Sana belediye baksın’ derlerdi. Bu; ‘iflah olmayacak’, ‘çok kötü durumda olan’ anlamına gelen bir sözdü. Babamın macerası, ‘Sana belediye baksın’ diye argo olarak kullanılan bir şeyi kaldırmak, belediyenin sorumluluğu ve verimli bir şeklide kendi gelirini kendi giderini idare edebilmesini sağlamak içindi. Tam bugün Ekrem İmamoğlu’na olduğu gibi, o zamanlar da 3 büyükşehrin belediyesi, muhalefet partilerindeydi. Onun için, merkezle herhangi bir anlaşmazlık bütün kaynakların kesilmesine sebep olabiliyordu. Şimdi de tem aynı şey yaşanıyor. Babam buna belediyeyi kendine yeterli, doğru dürüst yönetilen bir yer haline getirebilmek için itiraz etti. Şimdi bayrağı devretmiş olduğunu çok büyük bir gururla görüyoruz. Sayın Ekrem İmamoğlu da aynı bayrağı taşıyor. Sergide görecekleriniz, bu maceranın kısa bir kesiti. Buraya gelebilmiş olmanızdan, kıymetinin biliniyor olması nedeniyle, babam çok mutludur şu anda.”
İMAMOĞLU: “HALKÇI BELEDİYE BAŞKANI TANIMINI SONUNA KADAR HAK ETTİ”
Açılış öncesinde konuşan İmamoğlu, merhum İsvan’ın “halkçı belediye başkanı” gibi çok anlamlı ve değerli bir tanımlamayı sonuna kadar hak eden, halka hizmeti daima en ön planda tutan bir belediye başkanı olduğunu vurguladı. Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde İsvan’a “vefa ödülü” takdim etmenin mutluluğunu yaşadığını belirten İmamoğlu, “Şehrimize yaptığı katkılar, tüm İstanbullular adına önemli bir tarihi dönemdir. Ahmet İsvan, İstanbul’un seçim tarihinde -o dönemki adıyla İstanbul Belediyesi- en yüksek oy oranıyla seçilen belediye başkanı olmuştur. Türkiye’nin siyasi olarak büyük çalkantılar yaşadığı bir dönemde, çok zorlu bir görevi yerine getirmiştir” dedi.
İMAMOĞLU: “BİRÇOK İLKİN ALTINA İMZA ATTILAR”
Açılışını yaptıkları serginin, İsvan’ın karşısına çıkartılan tüm bu zorluklara rağmen kente yaptığı hizmetleri yansıttığını kaydeden İmamoğlu, şunları söyledi:
“Aynı zamanda, şeffaflık ve demokrasi ilkelerinden asla taviz vermeyen, halkın ihtiyaçlarını ve isteklerini gözeten ‘sosyal belediyecilik’ anlayışının çok başarılı örneklerini sunmuştur o dönemde. 1973-1977 yılları arasında 4,5 milyonluk bir megakent olan İstanbul, büyük dönüşüme hazırlanıyordu. Ahmet İsvan ve çalışma arkadaşlarının, şehrimizi bu dönüşüme başarıyla hazırladıklarını görüyoruz. Birçok ilkin altına imza atıyorlar. Ahmet İsvan, kişiliği ve hizmetleriyle şehrin tüm paydaşlarının söz sahibi olduğu, demokrasinin içselleştirildiği, yoksulluğun ve yoksunluğun ortadan kaldırılması için emek verilen bir anlayışı temsil ediyor o dönemde. Kimseyi ayırt etmeden gecekondu bölgelerine hizmet götürerek, şehri çocuk parklarıyla donatarak, sahilleri halka açarak, halkın arsalarını halka geri verme mücadele ederek büyük bir ‘halkçı belediyecilik’ örneği sunuyor. İstanbulluların ucuz ve besleyici gıdaya, sağlıklı ve güvenilir suya ulaşabilmesi için bugünün iki önemli kurumu olan Halk Ekmek ve Hamidiye Su gibi şirketleri, Sayın Ahmet İsvan’ın döneminde kazanıyor İstanbul. Yine öğrenci ve araştırmacılara zengin kaynaklarla hizmet veren Atatürk Kitaplığı gibi bir değer de kendisinin eseri. Bu kurumlar, bugün halen halkımız için çok ama çok önemli. Böyle kalıcı ve faydalı eserler üretmek, her yerel yönetimin ana hedefi olmalı düşüncesindeyiz.”
İMAMOĞLU: “MÜCADELECİ KİMLİĞİ BİZE MORAL VERİYOR”
“Ahmet İsvan, demokrasiye bağlılığı, halka hizmet tutkusu, katılımcı kişiliği, dürüstlüğü ve karşısına çıkarılan engeller karşısında asla yılmayan mücadeleci kimliğiyle bugün bize ışık tutuyor, rehber oluyor, moral veriyor” diyen İmamoğlu, “Onun yolunda yürümekten gurur duyuyoruz. Biz de bu şehre onun gibi kalıcı eserler bırakabilirsek ne mutlu bize. Halkımızın gönlünde böyle derin bir yer edinebilirsek ne mutlu bize” ifadelerini kullandı. Serginin yer aldığı salonun da İsvan döneminde kente kazandırıldığını aktaran İmamoğlu, “Göreve başladıktan sonra, ‘Fatih’in Rönesansı’ sergisiyle burayı eski işlevine kavuşturma sürecine başlamıştık. Şimdi Ahmet İsvan’ı anlatan bu serginin, tam da onun istediği işlevini geri kazanan bu salonda halkımızla buluşması da ayrıca anlamlı oldu. Bize büyük gurur vermiştir” dedi.
Hemen Aşağıdaki Formu Doldur İlk Yorumu Sen Yap !