Koronavirüs omurga sağlığını da bozuyor!
Prof. Dr. Ä°brahim Akel uyardı! Koronavirüs pandemisi sırasında omurga saÄŸlığınıza dikkat etmelisiniz!
Prof. Dr. Ä°brahim Akel uyardı! Koronavirüs pandemisi sırasında omurga saÄŸlığınıza dikkat etmelisiniz!ZMÄ°R Kent Hastanesi’nde görevli Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ä°brahim Akel, modern çalışma hayatı ve yaÅŸam ÅŸartlarıyla baÅŸlayan ve koronavirüs ile iyice yaygınlaÅŸan hareketsiz yaÅŸamın insan saÄŸlığına olumsuz etkilerinin altını çizdi. Akel, koronavirüs ile gelen kısıtlamaların hareketliliÄŸi iyice azalttığını ve buna baÄŸlı omurga rahatsızlıklarının arttığını söyledi.
2019 yılının son döneminden beri bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle insanlar evde daha çok vakit geçiriyorlar. Kısıtlamalar ve yasaklar nedeniyle sosyal hayatın azaldığı ve ekranlara daha çok baÄŸlandığımızı belirten Akel; “Omurga bütün vücut ağırlığını orta hatta taşıyan bir taşıyıcı sistem. Bu orta kısımdan saÄŸa, sola, öne arkaya olacak her türlü ekstra sapma omurganın normal yük taşıma kapasitesini aşıyor. Bir cep telefonu veya tablete bakarken uzun süre başımızı öne doÄŸru eÄŸmemiz, başımızı 40 derecelik bir açıyla saptırmamız, kendi kafa ağırlığımızın 4-5 katı miktarda bir yükü omurgamıza bindirmektedir. Buna alışık olmayan omurga arasındaki disklerde deformasyon, daha ileriki aÅŸamalarda ise fıtıklar karşımıza çıkıyor” dedi.
OMURGA SORUNLARI KRONÄ°KLEÅžMEYE BAÅžLADI
Son yıllarda teknoloji ve yaÅŸam ÅŸartlarıyla zaten insanların hareketsizleÅŸtiÄŸini belirten Akel; “Bulaşı engellemek ve salgınla baÅŸ edebilmek amacıyla insanlara evlerinde kalmalarını söyledik. Bunu hala söylüyoruz ve muhtemelen bir süre daha sosyalleÅŸmeme sürecini uzun tutacağız. Bu hareketsizlik özellikle omurgada, belde, sırtta aÄŸrıyla, daha fazla hareket kısıtlılığıyla karşımıza çıktı. Hastalar bir süre hastanelere de gelemediler ve bazı kas iskelet problemleri de kronikleÅŸmeye baÅŸladı. Åžimdi ÅŸimdi, uzun süredir ÅŸikayetçi olup gelemeyen ve boyun sırt, bel problemleri olan hastalarla karşı karşıyayız. Cep telefonu ve tableti başımızı eÄŸik kullanmaktansa, bu tür aktiviteleri çalışma masası üzerinde başımızı karşıya bakar pozisyondayken izleyebileceÄŸimiz ayaklıklar, aparatlar kullanılabilir” diye konuÅŸtu.
HAREKETLÄ°LÄ°K ÖNEMLÄ°
Omurga saÄŸlığını koruman için hareketliliÄŸin arttırılması gerektiÄŸini vurgulayan Akel; “Açık alanlarda yapılan spor, kapalı alanda yapılana göre çok daha olumlu yönde vücudu etkiliyor. Hiç hareketsiz olmaktansa, evde kalma süresi uzun olan kiÅŸilerin ev içerisinde hareketliliklerini arttırmaları oldukça önemli. Koridor yürüyüÅŸü, apartman bahçesi yürüyüÅŸü hareketliliÄŸi arttıracaktır. Omurga saÄŸlığı için hareketliliÄŸin ötesinde duruÅŸ bozukluklarını engellemek, dik durmaya alışmak, bunun için kendimizi motive etmek önemli. Öte yandan dik duruÅŸu saÄŸlayan yeleklerle ilgili hastalarımız sıkça talepte bulunuyor ancak onlar tembel iÅŸi. Omurgayı dik tutmak için bir kas çabası gerekiyor biz de zaten bunu istiyoruz. Korse veya duruÅŸ destek yelekleri sadece omurganın hastalıklarına baÄŸlı durumlarda omurgayı korumak için kullanılabilir” ifadelerini kullandı.
Hemen Aşağıdaki Formu Doldur İlk Yorumu Sen Yap !