Özgür Kadınlar Güçlü Yarınlar için bir araya geldi
Konak Belediyesi’nin İzmir Kadın Kuruluşları Birliği’yle birlikte düzenlediği “Özgür Kadınlar, Güçlü Yarınlar Kadın Çalıştayı” Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, “Kadına Yönelik Şiddet” temasıyla gerçekleşti. İzmir Mimarlar Odası’nda düzenlenen ve iki güne yayılan panel ve atölyelerin yer aldığı çalıştay kamu, özel ve sivil toplum örgütleriyle uluslararası örgütlerin temsilcilerini bir araya getirdi. Kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratılması ve acil bir eylem programı hayata geçirilmesi adına düzenlenen çalıştay sonunda daha sonraki çalışmalar için de bir yol haritası çıkarıldı. Kadına yönelik şiddet, medyada şiddet dili, kadın istihdamı, sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesinin önemi gibi konuların ele alındığı çalıştayın ilk günü İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı ve Girişimci İş Kadınları Federasyonu Başkanı (GİFED) Huriye Serter ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un açış konuşmalarıyla başladı. Çalıştayın ikinci gününde ise akademisyenleri, yerel yönetim ve STK temsilcilerini bir araya getiren atölye çalışmaları yapıldı. Oldukça yoğun bir programa sahip olan ve verimli geçen çalıştayın umutları yeşerttiğini ifade eden Başkan Batur, “Özgür Kadınlar, Güçlü Yarınlar Kadın Çalıştayı’nın kadına yönelik şiddete dair farkındalık yaratılması ve bu şiddetin önüne geçmek için yol haritası çizilmesine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Hep birlikte bir araya geldiğimiz ve mücadelede omuz omuza olduğumuzu ifade ettiğimiz bu çalıştayın daha nice çalışmaların önünü açacağından hiç şüphemiz yok. Böyle önemli bir çalışmanın gerçekleşmesinde akademisyenler, sivil toplum, kamu ve özel kurum temsilcileri ile çalışma arkadaşlarımız başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Kadına yönelik şiddetin kavramsal çerçevesi çizildi
“Özgür Kadınlar, Güçlü Yarınlar Kadın Çalıştayı”nın ilk günü, birbirinden değerli isimlerin katıldığı üç oturum halinde gerçekleşti. Kadın Çalıştayı’nın ilk oturumunda “Kavramsal Çerçeve: Kavram Oturumu (Kadın ve Şiddet)” konuşuldu. Prof.Dr. Aylin Göztaş moderatörlüğündeki panelde 22-24-25 ve 26. Dönem CHP Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Onur Üyesi Gülsün Bilgehan, kadına yönelik şiddeti “Ulusal ve Uluslararası Çerçeve” başlığı altında inceledi ve İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çekti. Borusan Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Özkan ise aynı konuyu “Ekonomik Çerçeve” boyutuyla inceledi. Psikiyatrist Akademik Yazar Uzm. Dr. Arzu Erkan Yüce de “Kişisel Kabuller, Sosyal Bariyerler, Toplumsal Cinsiyet ve Şiddet Pandemisi” başlığı altında, kadına yönelik şiddet, eşitsizlik, toplumsal roller, mitler gibi konulara değinerek farkındalık yarattı.
Neredeyiz? Ne yapıyoruz?
Çalıştayın “Durum Analizi: Ayna Oturumu (Neredeyiz? Ne Yapıyoruz?)” başlığı altında yapılan ikinci oturumu İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı ve GİFED Başkanı Huriye Serter’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturumun ilk konuşmacısı ele aldığı “Kadın ve İstihdam” konusuyla TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer oldu. Taşcıer’in ardından Kız Başına Platformu Proje Koordinatörü İlayda Işık ve platformun Kurumsal İletişim Sorumlusu Ceren Erol, “Genç Nesil Ne Düşünüyor?” sorusunu Z Kuşağı’nın gözünden yanıtladı. Konda Araştırma Yetkilisi Aydın Erdem ise “Araştırma Verileri ile Toplumsal Cinsiyet” başlığı altında Konda Araştırma ve danışmanlık şirketinin istatistik verileri ışığında yapılan araştırmaları masaya yatırdı. Oturumun son konuşmacısı Konak Belediyesi Araştırma ve Geliştirme Müdürü Turan Ateş de Konak Belediyesi’nin proje ve hizmetlerinden örneklerle “Yerel Yönetimlerde Kadınlara Yönelik Çalışmalar”ı anlattı.
Çözüm önerileri masaya yatırıldı
Hemen Aşağıdaki Formu Doldur İlk Yorumu Sen Yap !