Seçim Kanunu teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’nda
AK Parti ve MHP’nin yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığı 15 maddelik “Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşmeleri, TBMM Anayasa Komisyonu’nda başladı.
Teklife göre; seçim barajı yüzde 7’ye düşürülecek, seçime girme şartları arasında TBMM’de grup kurma şartı kaldırılacak sadece örgütlenme şartlarına bakılacak, siyasi partiler seçim çevresinde gerekli oy oranına ulaşmadan içinde bulunduğu ittifakın artık oylarını alarak milletvekili çıkaramayacak yani partinin seçim bölgesinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınacak. Seçim sürecindeki yasakların düzenlediği maddeden hükümet sisteminde olmadığı için ‘başbakan’ ibaresinin çıkarılmasının öngörüldüğü teklifte, propaganda sürecindeki yasaklar tanımında ‘cumhurbaşkanı’ artık partili olmasına rağmen yer almadı.
Görüşmelerin açılışını yapan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt, teklif sahiplerinden AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı ile MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız’a teklifi anlatması için söz verdi.
KABOĞLU: BİR TARAFTA DEVLET BAŞKANI DİĞER TARAFTA PARTİLER
Hayati Yazıcı’nın konuşmasının ardından Adalet Komisyonu üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, söz aldı. Yasalaşan tekliflerin torba yasa olarak getirilmesini eleştiren Kaboğlu, getirilen teklifin de Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Kaboğlu, şunları söyledi:
“2017 Anayasa değişikliği niçin yapılmıştı? ‘Artık hükümet olmayacak dolayısıyla hükümet istikrarı sorunu bulunmayacak, parlamentodan güvenoyu alacak hükümet olmayacak.’ Artık hükümet istikrarı diye bir sorun kalmadı zira hükümet kaldırıldı. Burada teklif sahiplerinin atladıkları husus, Anayasa değişikliğinin 104. maddesinde getirilen yönetim tarzı. Parti başkanlığı yoluyla devlet başkanlığı ve yürütme olarak okuyabiliriz. Tek kişi yürütüyor; yürütme tek kişiden oluşuyor, Meclis önünde sorumlu olmuyor. Burada bu paradigma sona ermiştir. ‘Baraj yüzde 7’ye düştü’ diyorsak, bunu Anayasa’ya aykırı hale getirdiğini vurgulamamız gerekir. Niyetiniz parlamentoya dönüş olabilir ama 2017 değişikliğine göre baraj aykırıdır.”
Kaboğlu, teklif ile cumhurbaşkanının propaganda sürecindeki yasaklar kapsamına alınmamasına ilişkin “Bir tarafta devlet başkanı, Cumhurbaşkanı parti başkanı var; öbür tarafta diğer partiler var. Partiler eşit yarışmıyor. Özellikle Cumhurbaşkanı’nın başkanı olduğu parti ile diğer partiler… Cumhur İttifakı partileri ile diğer partiler eşit koşullarda yarışmıyor. Şu andaki durum Anayasa’ya aykırılık oluşturuyor” dedi.
BEŞTAŞ: HER TÜRLÜ OLANAĞI CUMHURBAŞKANI KULLANACAK PARTİLER VATANDAŞI TEMSİL ETMEYE ÇALIŞACAK
Hemen Aşağıdaki Formu Doldur İlk Yorumu Sen Yap !